AMA Recap: CoinMühendisi-Firestorm

ZainCypher
11 min readMar 14, 2022

--

10.03.2022 tarihinde Coinmühendisi Telegram kanalında Coinmühendisi ve Firestorm arasında bir AMA düzenlendi, aşağıda sizler için bu AMA’nın çevirisini paylaşıyorum.

Ekibi zaten tanıdığınızı düşünerek, tanıtım kısmını kapsayan önceki diyalogları atlayıp, proje ile ilgili soru-cevaplara geçiyorum.

S2: Neden CEX yerine CLOB DEX?
Kullanıcı deneyimi zarar görmediği sürece, alım-satım etkinliğini bir DEX’e taşımanın pek çok faydası var. Kullanıcıların CEX’leri kullandıkları zaman kabullenmeleri gereken birkaç şey var:
Bir CEX’e para yatırdığınızda, CEX’i işleten şirket varlıklarınızın yönetimini devralır. Bitcoin’in ilk günlerinden beri, kriptoda şu tabir kulanılır: “Anahtarları sende değilse, kriptopara senin değildir”. CEX’ler, tam anlamıyla varlıklarınızı kendi cüzdanlarına tutarlar.

CEX’lerin, Yield Farming gibi birçok farklı işlem için müşteri fonlarını kullandığı zaten bilinmekte. Aslında, büyük borsalardan herhangi birinin sıcak cüzdanlarına bakarsanız, stake etme/delegasyon hizmetleri yayınlanmadan çok önce müşteri varlıklarını stake/delege ettiklerini görürsünüz. Örneğin, bu cüzdanlarda daha önce, yalnızca delegator/validatorlere verilen “airdrop”lara denk geldim. CEX’lerin, varlıklarınıza erişim yetkisi, bu varlıklarla istediği gibi işlem yapabilmesi anlamına gelir.

CEX’ler ayrıca sık sık para çekme/para yatırma işlemlerini durdurur ve zaman zaman da bu işlemlere limit getirirler. Para çekimlerine koydukları engelleri ise, neredeyse her zaman en kötü zamanlarda ortaya çıkar ve her zaman “Teknik” bir nedenden dolayı olduğundan söz edilse de, neden bu kadar sık olduğunu söylemek zor. Spekülasyon yapmaktan pek hoşlanmam ama, tokenların stake edildiği ve bu süre zarfında kullanıcılara geri verilmesi mümkün olmadığı için para çekme işlemlerinin devre dışı bırakılmasıyla ilgili birçok teori duydum…

Son olarak CEX’lerle ilgili buradaki bir başka zorluk da şeffaflıktır. Kullanıcıların kimler olduğunu ve eşleştirme motorunun(algoritma) nasıl çalıştığını kimse bilmiyor. Her şey bir yerde bir sunucuda bir “kara kutu” içinde gerçekleşiyor. Bu şeffaf olmama durumu, kullanıcılar veya regülatörler için iyi olmamakla birlikte, özellikle küresel kripto pazarının daha da olgunlaşması için çok daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. TradFi bile herkesin gidip aktiviteyi kontrol edebileceği çok şeffaf ticaret “teyplerine” sahiptir.

Dexalot tarafında, herkesin açıkça görebilmesi ve mantığını anlaması için eşleştirme motorunu(algoritma) blok zincirine taşıdık (Yani, CEX’ler gibi kara kutu değil.), tüm işlemler(emirler, eşleşmeler vb.) blokzincir üzerinde gerçekleşiyor, yani kullanıcı, borsa, regülatörler ve diğer herkes, hiç kimseye bağlı kalmadan arkada gerçekleşen faaliyetleri çok net ve kolay bir şekilde görebilir. Ve elbette Dexalot, varlıklarınızın yönetimini devralmaz. Bir kullanıcı Dexalot’ta işlem açtığında varlıkları asla blok zincirinden ayrılmaz.

Kullanıcılar merkeziyetsizlik konusunda daha rahat hale geldikçe ve Avalanche, blockzincir için bir ölçeklendirme çözümü olan subnetleri başlattıktan sonra- ki bu çok yakın-, bu farklılıkların insanları gerçekten DeFi’ye yönlendireceğini düşünüyoruz.

S3: Buradan yola çıkarak, Neden AMM yerine CLOB?

Benim görüşüm, AMM’lerin — ve özellikle tüm AMM’lerin temeli olan Uniswap’ın — Ethereum’daki protokol düzeyindeki sorunlar nedeniyle var olduğu yönünde. Bildiğiniz gibi Ethereum, işlemler ve adaptasyon açısından açık ara en baskın blokzincir (bunun yakında değişeceğini umuyoruz) ve özgün tasarımı nedeniyle, sermaye verimi bakımından en uygun tarz olan Merkezi Limit Emir Defteri(CLOB) ile başa çıkamadı. Bunu gayet iyi biliyorum çünkü 2018'de Ethereum üzerinde bir CLOB inşa eden bir projenin ekip üyesiydim. Blok zincir aynı anda birçok işlemi gerçekleştiremez, finality(yani gönderdiğiniz işlemin bloğa yazılma zamanı) yavaştır ve işlemler oldukça pahalıdır. Tüm bunlar, kullanıcı deneyimini çok kötü hale getirdi ve kullanıcıların bir çözüme ihtiyacı vardı.

Uniswap ekibindeki akıllı kişiler, eşleştirme motoru konseptini ortadan kaldırarak ve bunun yerine sabit bir ürün formülü(x*y=k) kullanarak, bu protokol sorunlarının çözümü üzerinde çalıştılar. Oldukça dahice bir ürün ve protokolün işlem hızı ve finality’si Avalanche kadar hızlı değilse oldukça iyi çalışır.

Ancak, bir CLOB ile bir AMM arasında bir karşılaştırma yaptığınızda:

  • AMM’lerde iyi fiyatlarla işlem yapabilmeniz için çok fazla TVL(Total Value Locked) gerekir. Sistem, sabit ürün formülünü kullandığından, topluluğun AMM’ye çok fazla sermaye kilitlemesi gerekir. Kilitlenen sermaye yüksek değilse, o zaman herhangi bir küçük işlem büyük bir piyasa etkisine neden olur, yani küçük miktarlarda işlem yapmak bile fiyatın çok fazla hareket etmesine neden olabilir! Ek olarak, AMM’lere sermaye sağlayan kullanıcılar, zaman içinde AMM’lere gelen sermayenin kalitesini düşüren büyük miktarlarda kalıcı olmayan kayıplara(impermanent loss) maruz kalırlar.
  • Karşılaştırıldığında, CLOB’ların yüksek sermaye gereksinimleri yoktur, yalnızca tek bir kurumsal piyasa yapıcısı derin likidite sağlayabilir, emir defterlerini doldurabilir ve piyasa ihtiyaçlarına cevap verebilir. Yukarıda bahsettiğim “Sermaye verimliliği” buradan gelir. Ek olarak, bir CLOB’da tonlarca TVL olmaması, onu hackleme/kötüye kullanma için çok daha az çekici bir hedef haline getirir. Bu nedenle, CLOB’ların sorun yaşama olasılığı daha düşüktür. Eminim izleyicilerimiz farkındadır, birçok AMM oldukça sık saldırıya uğrar, hatta bazıları birden çok kez hacklenir!
  • AMM’lerle ilgili bir diğer büyük sorun, kullanıcıların her zaman slippage(slipaj-fiyat kayması) yaşamasıdır. Slipaj, AMM’lerin doğaları gereği (altında yatan formül nedeniyle) limit emirlerini destekleyememeleri nedeniyle olur. CLOB’lar doğaları gereği emirleri sınırlandırır ve kullanıcıların 0 slipaj ile işlem yapmalarına etkin bir şekilde izin verir.
  • AMM’lerde yeni varlıkların listelenmesi ağlardaki aktiviteyi büyük miktarda etkiler ve AMM’lerin fiyat keşfi(discovery) için uygun açık artırmalar(auctions) yapamaması, topluluğa net olarak zarar verir. CLOB’lar doğaları gereği açık artırmalara izin verir ve gerçekte tüm TradFi altyapısı, varlıkları listelemek ve hatta piyasaları verimli ve adil bir şekilde açıp kapatmak için bu mekanizmaya bağımlı olarak çalışır.
  • Sonuç olarak, bize kabaca 1 saniye finality veren yenilikçi Avalanche konsensüsüne sahip olduğumuza göre, CLOB’ların daha popüler olmaya başlayacağına ve kullanıcılara al-sat emirlerini gerçekleştirmenin en iyi yolunu sağlayacağına inanıyoruz. Dexalot’u, Binance gibi bir oyuncudan deneyim olarak neredeyse ayırt edilemez hale getirecek olan subnet’e geçildiğinde gecikmeler, ücretler ve finality konusunda 10–100 kat iyileşme elde etmeyi bekliyoruz. Gittikçe daha fazla kullanıcının bu yönde hareket edeceğine kuvvetle inanıyoruz, çünkü kripto dünyasına gelen neredeyse herkes zaten büyük CEX’lerden birinden giriyor.

S4: Ayrıca Dexalot Discovery adlı yeni bir adil listeleme mekanizmasını piyasaya sunduğunuzu duyduk. Bize bundan biraz bahseder misin?

Dexalot Discovery, TradFi piyasasının açılış mekanizmasını kriptoya uyarlamamızdır. Projelerin kötü oldukları için değil ancak, adil ve güvenli bir şekilde piyasaya çıkmadıkları için rekt olan tonlarca proje gözlemledik.

AMM listelemelerinin nasıl çalıştığını kısaca açıklamak gerekirse, şimdiye kadar projelerin 2 seçeneği vardı:
- Doğrudan AMM listelemeleri
- LBP tarzı listelemeler

Doğrudan AMM listelemeleri, projelerin sadece bir AMM’de havuz açtığı durumlardır. Bu, AMM’lerin çalışma mekanizması nedeniyle yatırımcılar ve proje takipçileri için çok zararlı bir yöntemdir. AMM’ler, ilk alıcıya en ucuz fiyatı vererek ilk alıcıyı etkin bir şekilde destekliyor. İkinci kişi, ilkinden daha pahalı bir fiyata satın alıyor. Benzer şekilde, üçüncü kişi ikinciden daha pahalıya alır ve bu böyle devam ediyor… Bu, hızlı olursanız en iyi fiyatı alacağınız anlamına geliyor. Bir bot kullanıyorsanız veya ağ üzerinde güçlü bir validatör iseniz, eğer projede çok fazla ilgi olduğuna dair beklentileriniz varsa, o zaman tokenları en hızlı satın alan ve en fazla karı elde eden kişi olabilirsiniz. Bu, AMM’lerde listelenen projelere kelimenin tam anlamıyla olan şeydir. Blok zincirdeki etkinliğe bakarsanız, botlar fiyatı yükseltir, ardından metamasklarıyla satın almaya çalışan bireysel kullanıcılar gelir ve ardından botlar bu kullanıcılara satış yaparak fiyatı geri düşürür. Bu durum projelere zarar veriyor, projenin arkasındaki topluluklara zarar veriyor ve proje ekiplerinin odağını kaybetmesine neden olan çok fazla fud yaratıyor.

LBP’ler yukarıdaki sorunu çözmeye çalışıyor, ancak hiç de iyi çalışmıyorlar. LBP’ler, fiyat keşfi sürecinde alıcı ve satıcılara yol göstermek için tasarlanmıştır. Basitçe değinmek gerekirse, LBP’ler belirli bir periyotta genellikle yalnızca alıcıların katılmasına ve bir fiyat belirlemesine izin verirler. Ardından, fiyat keşfinden sonra alıcılar bir süre kilitlenir ve daha sonra market herkese açılır ve genellikle bu fiyatı düşürür. Bu mekanizmanın neden çalışmadığını görmek oldukça kolay. Market, alıcı ve satıcılar için her zaman açıktır. Bu basit bir arz-talep dengesidir. Çok fazla talep varsa ve arz yoksa fiyat yükselir. Arz çok olur ve talep olmazsa fiyat düşer. LBP’ler, önce yalnızca alıcıların katılmasına izin verip talep yaratırlar, bu aşamada arzın(satıcılar) katılmasına izin verilmez. Talep tükendiğinde ise satıcıların, arz sağlayıcıların katılmasına izin verdikleri yapay bir ortam yaratırlar. Burada da sonuç, doğrudan AMM listelemeleri ile hemen hemen aynıdır.

Bunun örnekleri Avalanche üzerinde de var ve her listelemede aynı sorunla karşılaşılıyor. LBP oluşturma aşamasında fiyatta büyük bir artış gerçekleşir ve bunu bir düşüş (tipik olarak büyük bir düşüş) takip eder. Yine proje, topluluk ve yatırımcılar için çok kötü bir durum. Ek olarak, LBP’ler için Avalanche tabanlı çözümler, yatırımcıların işlem sırasında tokenları stake etmeleri ve LP token çifti için iki tokenı da satın almalarını gerektiren ek önlemler eklendi. Bu da genellikle küçük yatırımcıların sürece katılmasına engel olur ve projenin başarısını yine azaltır.

Dexalot Discovery yaklaşımı, bu sorunu tamamen çözmeyi amaçlıyor ve hem de küçük yatırımcının da katılımına engel olmadan. Dexalot, 12 saatten 24 saate kadar süren bir açık arttırma oluşturmak için CLOB kullanır. Kullanıcılar sadece alım veya satım emirlerini girerler (engel yok, staking yok, herhangi ek bir gereklilik yok) ve piyasa hareketlerini izlerler. Sürecin sonunda, ortalama fiyat üzerinden çakışan emirler eşleştirilir ve herkes (hem alıcılar hem de satıcılar) aynı fiyattan alır veya satar ve piyasa açılır.

Ek olarak, Avalaunch gibi platformlara doğrudan entegre edilmiştir ve bu, Private ve IDO yatırımcılarının da isterlerse açılış aşamasında satış yapmalarına olanak tanır.

Dexalot’un kendi tokeni ALOT, Dexalot Discovery ile piyasaya sürüldü ve lansmandan sonraki fiyat hareketi çok net ve çok başarılı oldu.

S5: Bu oldukça yeni bir mekanizma ve yeni projelerin Dexalot Discovery ile listelenmesini heyecanla bekliyoruz! Gelecekte Dexalot’u nelerin beklediği konusunda bize biraz daha bilgi verebilir misiniz?

Yatırım ve IDO aşamalarını tamamladığımıza göre üzerinde çalıştığımız çok şey var. Liste şöyle:

  • Dexalot Discovery’yi kullanmayı hedefleyen 7 proje var. Her gün yeni projelerle görüşüyoruz ve ALOT tokeniyle elde ettiğimiz başarı göz önüne alındığında bu sayının daha da artmasını bekliyoruz.
  • Dexalot, Avalanche ağında subnet’e geçmek için gün sayıyor. Subnetlerin 2022'deki en büyük yenilik olacağını düşünüyoruz ve üzerimize düşeni yapmak için çok çalışıyoruz. Subnet’e geçiş ile kullanıcılarımız 10–100 kat hız artışı elde edebilecek ve işlem ücretleri önemli ölçüde azaltılmış olacak ve ayrıca validatörlerin ALOT tokenleri kazanmalarına izin verilecek.
  • Dexalot, ayrıca, kullanıcı arayüzünde basitleştirmeler üzerinde çalışıyor. Örneğin, coinbase’in regular ve profesyonel modu var. Biz de kullanıcıların daha kolay işlem yapmasına imkan verecek uygulamalar üzerinde çalışıyoruz. Bu nedenle, basitleştirilmiş bir arayüz için, takipte kalın!
  • Kullanıcıların çoğunluğu, ALOT için bir stake mekanizması olup olmayacağı hakkında sorular soruyor. Ekibin bunun üzerine çok sıkı bir şekilde çalıştığından emin olun ve bunun ayrıntılarını yakında açıklayacağız!
  • Son olarak, yeni projelere IDO’dan sonra direkt olarak listelenmeye geçmeleri için kolaylık sağlayan basitleştirilmiş ve verimli bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Günümüzde bu kadar çok tarafla pazarlık yapmak ve pazara girmek için her zaman doğru seçimleri yapmak çok zor. Harika bir oyun inşa eden bir oyuncu olduğunuzu hayal edin , piyasa mikroyapısında da uzman olmanız gerekiyor mu? Dexalot, bunu tüm projeler için bunu çok basit hale getirmek ve bütün olası tehlikeler konusunda endişelenmeden insanların pazara gelmesi için çok basit bir süreç yaratmak istiyor. Bu bilgiyi yakında açıklayacağız, ancak bazı büyük markalarla büyük bir işbirliği bekliyoruz!

S1: Güvenliğin çok önemli olduğu durumda, Dexalot’un güvenlik açıklarından arınmış olmasını ve al-sat için güvenli, güvenilir bir yer olmasını sağlamak için hangi adımlar atıldı?

Güvenlik için yaptığımız/yapmakta olduğumuz şeyler şunlar:

  • Tüm smart contractlar denetlenmiştir. Kodlarımız, harici bir audit firmalarının yanı sıra Ava Labs tarafından da denetlenmiştir. Değişiklikler/iyileştirmeler olduğu için her şeyi yeniden kontrol etmek için audit firmalarıyla sürekli olarak çalışmaktayız. Bu oldukça standart, ancak yine de bahsetmeye değer :)
  • Kullanıcılarımıza iyi bir hizmet sunmak için TVL’ye ihtiyacımız yok. Bu, saldırı için iyi bir hedef olmadığımız anlamına gelir. Hackerların, peşinden gidecekleri daha iyi hedefleri var.
  • Kullanıcı verilerini toplamıyoruz ve altyapımızda bilgi saklamıyoruz. Bu nedenle, kullanıcı verilerinin çalınma riski söz konusu değil.
  • Şu anda beta aşamasında olan, borsada gerçekleşen etkinliği izleyen bağımsız bir uygulamamız var. Şu anda yalnızca gözlemci olarak çalışmakta, ancak başarısını kanıtladıkça rolünü genişleteceğiz. Herhangi bir kötü davranış varsa, çok çabuk tespit ediyoruz. Bu uygulamayı kullanarak zaten çok sayıda bot vb. tespit ettik ve sürekli sıkı takipteyiz.

S2: Lütfen Dexalot projesinin yol haritası hakkında daha fazla bilgi verin. Önümüzdeki birkaç gün ve ay için bilmemiz gereken en çok beklenen planlar ve olaylar nelerdir?

  • Dexalot Discovery ile listelemeyi hedefleyen 7 proje var.
  • Arayüzümüzü basitleştiriyoruz ve insanların uygulamamızda işlem yapmaları için daha kolay yollar yaratacağız.
  • Yakında devreye alacağımız yeni emir türleri (FOK, Stoploss, Take Profit vb.) üzerinde çalışıyoruz.
  • Ağ ücretlerini azaltmak, hızı artırmak ve tabii ki daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için subnet’e geçme aşamasındayız.

S3: Dexalot’ta hangi işlem çiftlerinin olacağından ve platformdaki ücretlerden bahseder misiniz?

Şu anda uygulamamızda olan çiftler: AVAX/USDT.e, AVAX/USDC.e ve ALOT/AVAX

Daha önce de bahsettiğim gibi 7 yeni varlığı listeleme sürecindeyiz. Ama aynı zamanda yeni çiftler yaratmamıza yardımcı olacak kurumsal market makerları(piyasa yapıcı) aktif etmek için de çalışıyoruz. Market maker ortaklarımız çevrimiçi hale geldikçe ekosistem için ana proje tokenleri listelemeye çalışacağız.
Platform ücretlerinin alternatiflerden daha ucuz olması amaçlanmıştır. Maker orderlar(hemen işlem yapmayan emirler veren kişiler) %0,15 oranında ücretlendirilecektir. Taker orderlar(emir defterinden likiditeyi kaldıran veya hemen işlem yapan kişiler) %0,2 oranında ücretlendirilir.
Bunu Avalanche veya başka bir yerde bulunan herhangi bir borsa mekanizmasıyla karşılaştırmaktan çekinmeyin ;) Daha iyi spread(alış ve satış fiyatı arasındaki fark-makas) ile birlikte daha fazla market makerımız olduğunda, kullanıcılarımız için çok daha iyi bir borsa deneyimi bekliyoruz.

S4: Dexalot’un iş modelinden biraz bahseder misiniz? Dexalot’un yatırımcı güvenini nasıl sağlayacağına ve önümüzdeki 5–6 yıl için vizyonunun ne olduğuna da değinebilir misiniz?

Dexalot’un iş modeli oldukça basit. Alım-satım gerçekleştiğinde borsa para kazanır. Vizyonumuz da oldukça basit, ticaret için daha iyi çözümler yaratmamız gerekiyor ve ancak partnerlerimiz (listelediğimiz projeler) başarılıysa başarılı oluruz.

Başka bir deyişle, Dexalot Discovery ve diğer hiçbir hizmet için ayrı bir ücret talep etmiyoruz. Listelenen varlıkların sayısını artırmayı ve market makerlarımızla ortaklaşa kullanıcılarımıza ekosistemde mümkün olan en iyi fiyatı sağlamayı amaçlıyoruz.
Gelecekle ilgili olarak, kripto 5+ yılı düşünmek için uygun değil. Önümüzdeki yıla yönelik hedeflerimiz doğrultusunda çalışıyoruz ve daha önce de dediğim gibi hedefimiz önce subnet’e geçmek, ardından tradfi’da da market maker olarak rol alan, kurumsal market makerları(GSR, Jump, vb. gibi), sistemimize entegre etmek ve böylelikle Avalanche’ı ve kripto ekosistemini ileriye taşımak.

S5: Mainnet birkaç ay önce aktif olduğu için, şu anda borsada üç çift var. Daha fazlasını eklemek için planlarınız nelerdir ve süreci açıklayabilir misiniz? Bu, harici likidite sağlayıcılarına açık mı?

Kesinlikle daha fazla çift eklemek istiyoruz. Şu anki zorluk C-Chain üzerinde oluşumuz. Bu, çok fazla çift eklesek bile, ağı yavaşlatan başka bir proje (popüler bir NFT dropu mesela) varsa, işlemlerimiz etkilenecektir. Dolayısıyla planımız önce subnet’e geçmek, ardından market makerlarımızla ortaklaşa mümkün olduğunca çok varlık eklemek.
Şu anda projelere ve ekosisteme daha fazla değer kattığı için Dexalot Discovery’ye daha fazla odaklanıyoruz ve subnet’e geçtiğimizde başka çiftler ekleyeceğiz.

S1: Eğer projenizin en fazla kullanıcısı/takipçisi olduğu herhangi bir ülkeye karşı oldukça katı yönetmelikleri veya yaptırımları varsa, o ülkenin yönetmeliklerine ayak uydurup oradaki kullanıcıları mı desteklersiniz, yoksa o ülke ile ilişkilerinizi mi kesersiniz?

Yasa ve Yönetmelikler konusunda çok deneyimli bir COO’muz var. Wall Street firmaları için operasyon yürütme konusunda 20 yılı aşkın deneyime sahip. Bizim görüşümüz, yönetmelikler/düzenlemelerin eninde sonunda bu alana geleceği ve bir blok zincirinde şeffaf ve açık bir borsaya sahip olmanın belirgin bir avantaj olduğudur. Bununla birlikte, şu anda menkul kıymetler veya düzenlenmiş varlıklar üzerinde plan yapmıyoruz. Yani, yasa ve yönetmelikler netleştiğinde kararı vereceğiz.

S2: Dexalot ekibinin geliştirdiği teknolojinin kripto dünyasındaki avantajlarını daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için ekibinizin farkındalığı artırmak için izleyeceği pazarlama stratejisinden bahseder misiniz?

Çok güçlü bir topluluk odağımız var. Avalanche Summit’e biz de katılacağız, eğer giderseniz orada maskotumuz Axolotl’u çok net bir şekilde göreceksiniz. Topluluğumuzdan geri bildirim almaya odaklanıyoruz ve hakkımızda mümkün olduğunca çok topluluğa bilgi vererek organik olarak büyümek istiyoruz!

S3: Subnet’e geçeceğinizi gördüm. Bilinen bir subnet’e mi geçeceksiniz yoksa #Dexalot’a özel bir subnet’e mi geçeceksiniz?

Şu anda #Dexalot’a özel bir subnet planlıyoruz, çünkü herhangi başka bir projeyle birlikte bir subnet’e geçerseniz, diğer projenin aktivitesindeki bir yoğunluk yine veriminizi etkileyecektir. Bir borsa olarak, kullanıcılarımız için mümkün olan maksimum sonuca ölçeklendirmeyi hedefliyoruz ve bu deneyimin aynı ağdaki başka bir uygulamadan etkilenmesini istemiyoruz. Bu elbette değişebilir, ancak şu anki düşünce bu!

S4: Avax’ta Colony gibi oldukça likit bir projeyle ortak oldunuz. Bu ortaklık Dexalot’a ne getirdi? Avalanche ağında olmanın avantajları nelerdir?

Harika partnerlerimiz var. Destekçilerimiz arasında:

  • Muhabbit Capital
  • Blizzard (Seed aşamasında Dexalot’u fonladılar ve 3AC, PolyChain, Republic Capital, Dragonfly ve diğerlerini de kapsıyorlar)
  • Republic Crypto
  • Colony
  • IPC
  • AVenturesDAO
  • KeyChain Capital (Benqi)
  • Avalaunch
  • GSR
  • Woodstock
  • Maximizer
  • Maven ve daha fazlası!

Avalanche’da olmanın en büyük avantajları:

  • En iyi teknolojiye sahip harika bir blok zincir
  • Yukarıda listelenenler gibi çok güçlü ortaklıklara sahip harika bir topluluk!

Ortaklıklarımızın her biri, ekibimiz için teknik bilgi, tanıtımlar, iş stratejisi yardımı ve genel olarak uzmanlık getiriyor. Ayrıca Colony ve Avalaunch gibi projelerle doğrudan entegrasyon gibi ayrıcalıklı fırsatlarımız var.

S5: Trader olarak bir kısmını halen tuttuğum bir çok tokene yatırım yaptım, bir kısmını da staking yaparak farklı şekillerde kısa-orta-uzun vadeli kazançlar sağlıyorum. $ALOT token tutarsam bana sağlayacağı kısa, orta ve uzun vadeli faydalar ve avantajlar ne olacak?

$ALOT’un kullanımı hakkında konuşmak için güzel bir soru.
İşte planlanan hizmetler:

  • Bir süredir kullanıcılarımız bize staking hakkında sorular soruyor. Bunun üzerinde çalışılıyor ve ayrıntıları yakında açıklayacağız.
  • $ALOT, yönetişim(governance) tokenı olacak, dolayısıyla kullanıcılar bununla birlikte yeni özellikler ve projenin yönü için oy kullanabilecektir.
  • $ALOT ayrıca subnet için gas fee görevi görecektir. İnsanların işlem ödemeleri için $ALOT’a ihtiyacı olacak.
  • $ALOT ayrıca validatörlerin subneti doğrulaması için gereken token olacaktır ve bu validatörler (veya delegatorler) ödüllerini $ALOT olarak alacaklardır.

--

--